Подобрете органичното присъствие: Пет съвета за SEO оптимизация на вашият онлайн магазин

Искате да увеличите органичния трафик на вашият онлайн магазин и да увеличите приходите му? Пет неща, които да обмислите, прегледате и внедрите веднага!

Сега живеем във време на несигурност. Затворени са училища, офиси, цели бизнеси. Много хора губят работата си. Цели индустрии като туризъм и ресторантьорство са силно засегнати, докато други бизнеси свързани с е-търговията или онлайн услуги, от които всички се нуждаем процъфтяват.

От Google започнаха поредица от публикации в блога си включващи различни казуси за това как SEO оптимизацията помага на бизнеса.
Всичко това може да ви накара да се замислите за инвестиция в SEO оптимизацията на вашият онлайн бизнес.

В една от първите си публикации Google започнаха с инвестициите в SEO и как това помага на бизнеса.
Всички компании трябва да приемат SEO оптимизацията сериозно, защото тя осигурява по-голямата част от трафика и приходите за много марки.

Какъв е извода? Google отделя време и ресурси, за да покаже стойността и ако SEO оптимизацията, е направена правилно, може да доведе до много допълнителни приходи за вашия бизнес.

С оглед влошаването на пандемията от новия коронавирус, поведението на потребителите ще продължи да се променя, крайните потребители ще купуват все повече стоки онлайн.

За съжаление, живота ни скоро едва ли ще се нормализира. Ето пет неща, които компаниите за онлайн търговия могат да направят, за да увеличат органичния трафик и да привлекат повече приходи.

1. Актуализирайте бизнес профила си в Google My Business и бизнес обявите ви

Управлението на работното време е наложително за фирми, които в момента остават отворени. Наредбите непрекъснато се променят и работното време непрекъснато се променя, така че би било добре за бизнеса да продължи да актуализира работното си време през локалното търсене.

Не забравяйте да добавите и продукти или услуги в профила ви в Google My Business.
Създавайте публикации с актуални промоции. 

Резултатите от локалното търсене наскоро се актуализираха, за да показват още повече опции, което осигурява по-добро потребителско изживяване, като предоставя на потребителите ценна информация.

В дългосрочен план, оптимизирането на бизнес профила ви в Google ще ви осигури показване в резултатите от търсене по местоположението на вашия бизнес.

2. Добавяне и актуализиране на структурирани данни (Structured Data)

Ако сайтът ви не използва структурирани данни задължително ги добавете!

С всички скорошни анулирания на събития заради пандемията, много компании преместват техните събития във виртуалното пространство. Ако търсите някои събития, те може да се покажат като отменени.

Google наскоро добави нови типове структурни данни за виртуални, отложени и отменени събития. 

3. Извършване на технически SEO одит

Има много проблеми, които пречат на онлайн магазините да имат добра видимост в резултатите от търсене на Google.

На база на нашият опит, най-честите причини, които сме виждали са:

  • Дублирано съдържание, идващо от неправилни пренасочвания. Може да бъде причинено от лошо структурирани връзки, неправилна канонизация или липса на такава, както и от неправилно зададени www/non-www и http/https пренасочвания;
  • Липса на правилна стратегия аз редиректване. Някой онлайн търговци изтриват страниците на даден продукт, когато той спре да е наличен. Това не е правилно! Трябва да създадете подходяща стратегия за пренасочване.
  • Бавно зареждане на страницата заради лош хостинг сървър, зареждане на множество скриптове по едно и също време или зле оптимизирани изображения увеличават времето времето за зареждане. Оптимизацията за бързо зареждане и добър хостинг сървър са задължителни.
  • Липса на XML карта на сайта (XML Sitemaps). Колкото и странно да звучи, все още срещаме онлайн магазини, на които им липсват карти на сайта. Има и такива, на които сайтмаповете не се актуализират, за да включват новите добавени продукти и категории. Ако уеб сайта ви има добра структура, страниците ще се индексират така или иначе, но XML sitemaps помагат, особено ако имате онлайн магазин с много продукти.
  • Лоша URL структура, с множество параметри и наклонени черти. 

Техническия On-page SEO одит е задължителен, ако искате да хванете проблеми и грешки, които могат да увредят онлайн магазина.

4. Създаване и оптимизиране на съдържанието

Наличието на висококачествено съдържание, което отговаря на потребителските намерения, е по-важно от всякога. Много сайтове за електронна търговия имат продуктови страници и описания и дори страници с категории, които имат минимално съдържание.

Живеем в свят, в който потребителите задават въпроси и тези въпроси в добавка с отговори трябва да бъдат включени във вашата стратегия за съдържанието на страницата си, всичко това ще направи съдържанието и страниците ви по привлекателни.

Не всеки, който посещава вашия сайт, е готов за покупка.
Някои потребители са в етап, в който се информират и искат да научат повече за продукта, преди да го купят.

Ако например, търсите дезинфектант за ръце, но не всички дезинфектанти за ръце са ефективни срещу COVID-19?

Ако попаднете на сайт, с който не сте запознат и продава дезинфектант за ръце, един от първите въпроси, на които бихте искали отговор ще бъде: Какво е съдържанието на алкохол? Над 65% ли е, за да е ефективен срещу коронавируса?

Ако описанието на продукта в продуктовата страницата не може да отговори на този въпрос, защо да го купувате?
Задължително е да правите одит на съдържанието в онлайн магазина ви, за да видите дали има остаряло съдържание, което може да бъде актуализирано, премахнато или обединено с друго съдържание, за да стане по-полезно и подходящо.

5. Link Building

Накратко линк билдинга е израждане на еднопосочни връзки (линкове) към даден уеб сайт с цел подобряване видимостта в търсачките. 

Външните връзки към уеб страници с висок рейтинг все още остават фактор за добро класиране, така че не ги подценявайте. 

В заключение

SEO оптимизацията е един, ако не и най-важният маркетингов канал за повечето брандове, който осигурява най-добрата възвръщаемост на инвестициите.

Започнете сега и гледайте как успеха ви расте с времето. Това ще ви осигури допълнителни приходи и качествен трафик към сайта в бъдеще.

Алгоритъмът на Google е базиран на machine learning и променящото се поведение на потребителите, кара и алгоритъма на Google да се променя. За да сте в горните позиции при търсене създайте добро потребителско изживяване, отговорете на въпросите на посетителите и предоставете на потребителя ценна информация.

Действайте сега, преди да е станало твърде късно и вашите конкуренти вече ще са подобрили органичното си присъствие, оставяйки ви назад.