Google: Може да се наложи да оптимизирате всички Core Web Vitals, за да повишите класирането си в търсачката

От Google казват, че минималният праг за всички Core Web Vitals трябва да бъде изпълнен, за да се възползвате от свързания с това сигнал за класиране.

И трите основни маркера на Core Web Vitals трябва да бъдат изпълнени, за да се квалифицирате за сигнала за повишаване на класирането, който стартира през май 2021, каза Джон Мюлер от Google.
Тази тема се засегна в началото на Google Search Central SEO office-hours на 29 януари 2021.

Беше зададен въпрос относно важността на това дали един Core Web Vitals маркер е под изискванията на Google, когато другите две са изпълнени.
И има ли значение дали инструментите за тестване на Google показват един от Core Web Vitals в жълто, а не в зелено?

От отговора на Мюлер разбираме, че тези неща ще бъдат от голямо значение, когато актуализацията на Core Web Vitals стартира през месец май.
Core Web Vitals са новите стандарти на Google за оценка дали дадена страница предоставя добро потребителско изживяване.

Показателите се състоят за:

  • Largest Contentful Paint  (LCP): Измерва скоростта, с която се зарежда основното съдържание на страницата. Това трябва да се случи в рамките на 2.5 секунди след попадането ви на страницата.
  • First Input Delay (FID): Измерва скоростта, с която потребителите могат да взаимодействат със страница след попадането на нея. Това трябва да се случи в рамките на 100 милисекунди.
  • Cumulative Layout Shift (CLS): Измерва колко често потребителите изпитват неочаквани промени в оформлението. Страниците трябва да поддържат CLS по-малко от 0.1.

Google предлага 6 различни начина за измерване на Core Web Vitals. Както научаваме от Мюлер, всички минимални изисквания трябва да бъдат изпълнени, за да се възползваме от предстоящата актуализация на алгоритъма.

Какво казва Джон Мюлер от Google за Core Web Vitals?

Когато става въпрос за тестване на вашия сайт, за да видите колко добре той отговаря на критериите на Core Web Vitals, е важно и трите показателя да бъдат изпълнени, казва Мюлер.

„Моето разбиране е, че виждаме ли зелено, това се брои за добре или не. Така че, ако е в жълто, тогава няма да е в зелено, но не знам какъв ще бъде финалният подход.
Има редица фактори, които се гледат заедно и мисля, че идеята е, да можем да разпознаем, че дадена страница отговаря на всички тези критерии, тогава бихме искали да използваме това по подходящ начин в класирането при търсене.
Не знам какъв би бил подходът, когато има някои неща, които са наред и някои неща, които не са напълно наред, и как това ще бъде балансирано.“

Очевидно Мюлер внимава да не разкрива нищо, което не е съобщено по официалните канали на Google.

На въпрос дали ще има повече информация, преди актуализирането на алгоритъма да започне през май, Мюлер отговори така: „Подозирам, че е така“.

След това накратко засегна идеята, която се чува напоследък, че Google ще въведе баджове в резултатите от търсенето, които преминават успешно Core Web Vitals показателите на Google.

Ако това се случи, което все още не е решено на 100%, това би означавало, че страниците ще трябва да отговаря или надвишава и трите показателя.

„Общото правило е, че ние също бихме искали да използваме тези критерии, за да покажем бадж в резултатите от търсенето, което според мен е пробвано преди. 

И за това наистина трябва да знаем, че всички фактори са в изпълнени. Така че, ако например сайта ви няма HTTPS, дори и останалото да е наред, това не би било достатъчно.“