SEO грешки: 6 странни грешки, които могат да навредят на класирането и трафика в онлайн магазина ви

Все по сложното оптимизиране за търсачките води със себе си много повече възможности за SEO грешки. Най-сериозните от тях могат да повлияят негативно на ефективността на онлайн магазина ви с месеци наред.

Правейки сериозни SEO грешка обемът ви на органичен трафик ще намалее, което ще доведе до по-малко посетители на онлайн магазина ви, съответно и по-малко клиенти във вашата фуния за продажби и по-малко реализации от поръчки.

Ако оставите тези грешки неразрешени за по-дълго време те може да доведат до още проблеми и да накарат алгоритъма на Google да класира вашият онлайн магазин под други в страниците с резултати от търсачката (SERP).

Почти винаги до всяка често срещана и лесно разпознаваема SEO грешка има няколко други, които могат да се скрият дори от най-добрите специалисти по SEO оптимизация.

В днешната статия ще разкрием шест от тези грешки, които сме срещали в онлайн магазините на нашите клиенти. След като прочетете статията, ще може лесно да ги идентифицирате и на вашия сайт.

Искате експерт да направи SEO одит на онлайн магазина ви за тези и други грешки? Свържете се с нашия екип сега!


ЧЕСТИ SEO ГРЕШКИ 

Повечето статии за SEO проблеми акцентират на следните често допускани грешки:

 • Пренасищане с ключови думи (Keyword stuffing)
 • Насочване към неподходящи или грешни ключови думи
 • Прекалено оптимизиран anchor текст
 • Нискокачествено съдържание
 • Твърде бързо изграждане на връзки
 • Твърде много нискокачествени препратки
 • Дублирано съдържание
 • Неоптимизирани заглавия на страници (title) и мета описания
 • Неработещи връзки (Broken links)
 • Бавна скорост на зареждане
 • Липса на оптимизация за мобилни устройства

Това са невероятно често срещани проблеми, с които се срещат големите онлайн сайтове, тях обикновено можете да ги следите без външно SEO консултиране.

Понякога обаче най-често срещаните грешки в SEO всъщност са причинени от по-зловещи и по-сложни технически проблеми, които остават неразрешени, дори след като по-често срещаните грешки са открити и коригирани.

Подобен тип проблеми могат да бъдат изключително трудни за откриване, да не говорим за неочаквани. Например, често виждаме проблеми, създадени от грешки при редизайн на уеб сайта, които разрушават органичното представяне на сайта. Обикновено тези необичайни „странни“ грешки се откриват след извършване на пълен технически SEO одит.

Поради тази причина препоръчваме на компаниите притежаващи онлайн магазини периодично да проверяват своите сайтове. Тъй като тези сайтове обикновено имат по-голям обем страници в сравнение с други сайтове, тези грешки могат лесно да се скрият в кода ви – и често изискват опитна SEO агенция, за да ги открие. (Техническият одит на сайта е особено важен след извършване на редизайн или миграция на платформа за електронна търговия.)

Добавянето на QA процес ще ви помогне да избегнете както често срещани, така и необичайни грешки в SEO, които биха могли да окажат влияние върху класирането на страницата ви, органичния трафик и по този начин върху целите, които сте си поставили.

6 НЕПОПУЛЯРНИ (НО ПОТЕНЦИАЛНО СМЪРТОНОСНИ) SEO ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАТ САЙТОВЕТЕ ЗА ЕЛЕКТРОННА ТЪРГОВИЯ

Тук ще разясним шест от тези „необичайни“ SEO грешки, на които сме се натъквали при одит на сайтовете на наши клиенти. Въпреки, че са по-малко известни, потенциално биха могли да присъстват във всеки онлайн магазин.

Ако сте забелязали изоставане в органичната си ефективност и не сте сигурни защо, препоръчваме да извършите технически одит, за да идентифицирате и разрешите странни грешки като тази – и да предотвратите една грешка да доведе до още повече. (Свържете се с нас още сега!)

1. СЧУПЕНИ МОДУЛИ/ПЛЪГИНИ, ДОБАВЕНИ КЪМ САЙТА, МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО НЕЖЕЛАНИ ПОСЛЕДИЦИ.

Проблемът
Един от клиентите ни с е-магазин за консумативи за басейни, интегрира приложение (добавено като плъгин) към техния сайт, предназначено да направи сайта оптимизиран за мобилни устройства и responsive (всичко това е било излишно, като се има предвид, че платформата му за електронна търговия на мобилен изглед).

За да направи това, приложението добавя маркер meta-robots към мобилните темплейти, което неволно блокира Google да ги индексира. Междувременно плъгинът не добавил този маркер за  meta-robots към страниците на desktop излгеда, така че те бяха индексирани.

Google Search Console ни предупреди за проблема, но не и за причината, карайки екипа ни да се замисли. Представете си, че не знаете причината, поради която страниците на вашия сайт изведнъж не се индексират!

Нормалните обхождания от ботовете на Google (използвайки по подразбиране desktop версията) изглеждаха добре в множество инструменти за тестването им, но Google Search Console не счете проблема за разрешен, както и инструментът Structured Markup Testing Tool.

Като се има предвид mobile-first SEO, ние деиндексирахме всички страници (за мобилни и настолни компютри), докато източникът на проблема не беше открит в мобилния темплейт. Тогава клиентът прие препоръката ни да премахне приложението.

Решението
За да идентифицираме този проблем (ако се появи отново), сменихме  начина на обхождане на мобилно, вместо настолно. Препоръчваме сайта да се обхожда и в двата режима, за да идентифицирате несъответствия.

Изводът
Не добре работещите модули/плъгини могат да нарушат SEO оптимизацията по много начини, включително:

 • Причиняване на проблеми със сигурността;
 • Проблеми със зареждането на страницата;
 • Деиндексиране на изображения;
 • Излишно увеличаване на броя на URL адресите;
 • Автоматизиране на динамични параметри на URL адресите, което може да доведе до автоматични промени на URL адресите ви без да разберете.

Когато добавяте ново допълнение модул/плъгин към уебсайта си,  направете няколко SEO одита, наблюдавайте добре обхождането от търсачките, за да видите дали нещо не се е променило.

2. Сървърът доставя съдържание от staging среда вместо от live.

Проблемът
Според Google Search Console, Googlebot е блокиран на един от онлайн магазините на наш клиент през robots.txt.

При преглед на robots.txt показва нормален .txt  файл, но инструментът за тестване на robots.txt в GSC показва текста на файла като правило, което инструктира Google да блокира всички роботи, освен роботите на AdsBot, както следва:

User-Agent: *
Disallow: /

Като голям онлайн магазин, който продава детски играчки, този клиент използва Load Balancing чрез осем сървъра за балансиране на натоварването за своя уебсайт. Един от тези осем сървъра доставяше версията на сайта от staging средата на файла robots.txt, блокирайки всичко, вместо от реалната среда.

Чист късмет е, че един ден Google получи достъп до сайта на грешен сървър.

Решението
Бързо променихме robots.txt файла на този сървър и препоръчахме решение, което да предотврати този проблем за в бъдеще. Тази грешка повече не се появи.

Заключение
Когато сайтът ви използва няколко сървъра, Google може да обходи един от тях вместо да събере информацията от всичките. И ако точно този сървър има грешка, няма никакво значение, че другите работят коректно.

Google може да достъпи сайта от всеки един от сървърите, който не е блокиран, така че всички сървъри трябва да са абсолютно еднакви. Проследявайте всички несъответствия, които може да съществуват между множество сървъри, които използвате, както и всякакви SEO грешки, които Google ви докладва.

3. Вашият сайт генерира динамични промени в URL адреси.

Проблемът
Клиент с онлайн магазин за строителни материали ни ангажира да направим технически SEO одит на сайта му. Открихме, че повечето от URL адресите в главното меню за навигация се пренасочват. URL адресите на категорийните страници непрекъснато се променяха с нов номер всеки ден (например от /category-66/ на /category-70/).

Разглеждайки Google Search Console, открихме много варианти като този и всичките пренасочващи към най-новата версия на URL адреса. Накратко, сайтът им променяше URL адресите си всеки ден в продължение на около 90 дни.

Решението
За да решим проблема, трябваше първо екипът ни от разработчици да спре създаването на нови страници всеки ден. След това направихме 301 пренасочване на всички варианти към правилният URL на страницата без номерата.

Три месеца след отстраняването на проблем, щеите бяха нанесени и сайта претърпя огромен спад в трафика. 

След като идентифицирахме проблема и дадохме препоръки, сайта се възстанови до предишните нива на трафик.

Заключение
Внимавайте за динамични промени в URL адресите. Ако определен плъгин, платформа или настройка ги кара да се променят, това може да бъде пагубно за трафика ви.

Когато откриете такива проблеми създайте всички необходими пренасочвания възможно най-бързо.

4. Онлайн магазина ви е разработен лошо или е използвана неподходяща платформа за електронна търговия.

Проблемът
При нас дойде клиент с онлайн магазин  за хранителни стоки. Платформата, която те използваха, многократно причиняваше всякакви технически грешки без клиента да разбере, съответно той лесно пренебрегваше тези грешка.

На привидно случаен принцип платформата на клиента правеше определени актуализации, които след време повлияха на тяхното органично представяне в Google.

Имахме случай, в които платформата направи случайно тестов сайт разрешен за индексиране, дори след като предприехме стъпки, за да го направим неиндексируем. Това не само добавя дублирано съдържание, но също така може да доведе клиентите до страници с неработещ checkout процес например.

Платформата направи каноничните страници от блога на клиента да сочат към несъществуваща страница, което предизвика Грешка 404. Въпреки че нямахме представа защо се е случило, имахме късмета да го забележим на следващия ден (и да го поправим бързо).

Решението
Ако грешки като тази се появяват често, препоръчваме мигриране.  Сайта да се направи на ново като мигрираме данните базата данни от проблемния сайт или да се избере друга платформа, ако проблема не е в разработката на сайта в използваната платформа.

Заключение
Тъй като някои платформи са по-добри за SEO от други, изборът на правилната платформа за онлайн търговия за вашия магазин е жизненоважен. В противен случай ще изгубите ценно време и финансов ресурс в коригиране на грешки, които не е трябвало да съществуват.

Уверете се, че вашият SEO екип редовно следи за подобни проблеми, чрез редовен технически одит, или чрез процес на QA.

5. Част от вашия сайт е на отделна (незащитена) платформа.

Проблемът
Същият този клиент са магазина за хранителни стоки, който имаше проблеми с платформата си за online търговия, имаше и големи проблеми с платформата си за блог.

Някои клиенти избират да хостват онлайн магазина си на платформа за електронна търговия като OpenCart, Shopify или Magento, а блога си – на CMS платформа като WordPress. На теория този метод звучи добре, тъй като има най-доброто от двете: специализирана платформа за електронна търговия, която да хоства магазина, и специализирана платформа за блог, която да хоства блога.

В този случай обаче платформите за магазин и блог бяха хоствани на един и същ сървър — и блогът на WordPress не беше защитен.

За съжаление се възникна голяма хакерска атака. Тъй като блогът беше хостван на същия сървър където е и платформата за онлайн търговия, хакерът можеше да има (и успя с това) достъп и до онлайн магазина и съответно всичко се счупи.

Решението
Използвайте само една платформа и само блог, който идва с тази платформа (ако има функция за блог). Ако имате нужда от отделна платформа, хоствайте блога на напълно различен сървър, за да запазите основния си защитен.

В случая на този клиент платформата не предлага опция за блог, поради което те използват WordPress. За да защити магазина си в бъдеще, клиентът премести блога в нов поддомейн: blog.client.com и отделен хостинг.

Заключение
Уверете се, че всяка част от вашия уебсайт е защитена, за да сте сигурни, че хакерите ще останат навън.

Ако хоствате различни части от вашия сайт на различни платформи, всички тези области на сайта трябва да бъдат защитени. Ако използвате WordPress, уверете се, че инсталацията е защитена, актуална и че използвате други добавки за сигурност.

Имайте предвид, че Google претегля дали даден сайт е защитен или не като фактор за класиране. Търсачката не иска да изпраща хора на опасен сайт (тези, които започват само HTTP вместо HTTPS).

6. Поправяйте SEO грешките възможно най-бързо

Проблемът
Нека се върнем към нашия клиент със строителните материали. Освен, че техните URL адреси се променяха всеки ден, те бяха изправени пред някои допълнителни (и постоянни) технически проблема.

Основният беше често срещан: съдържание с лошо качество. URL адресите на вътрешните им резултати от търсенето (thin pages, които показваха само резултати от търсенето, без съдържание и т.н.) бяха индексирани от Google, оставяйки нашия екип да изчисти бъркотията.

Решението(ята)
За да разрешим грешката с thin pages, препоръчахме добавяне на canonical маркер към вътрешните URL адреси на резултатите от търсенето, които сочат обратно към основната страница с резултати от търсенето.

Това обаче създаде нов проблем поради друга съществуваща грешка: Главната страница за търсене канонизира всички тези вътрешни URL адреси за търсене, и им добавя  noindex таг.

За да разрешим този допълнителен проблем, трябваше незабавно да премахнем noindex тага. Това обаче не се оказа толкова лесно и ни отне време. Колкото по-дълго тези URL адреси са канонизирани към страница с етикет noindex върху нея, толкова повече се покачва техният брой при индексиране. С течение на времето се оказа, че Google започна да игнорира каноничните тагове и да индексира много URL адреси с ниско качество на съдържание (първоначалният проблем, който се опитвахме да разрешим).

След като етикетът noindex беше премахнат от главната страница за търсене, за да се коригират индексираните URL адреси с ниско качество, имаше още по-голям брой индексирани от тях.

За да разрешим това, препоръчахме на нашия клиент да променим вътрешните URL адреси за търсене от канонични към noindex. Идеята беше просто да спрат да бъдат индексирани от Google и да  се коригира проблема по-бързо.

Накрая, тези URL адреси с ниско качество започнаха да излизат от индекса доста бързо.

Заключение
Запомнете! Препоръчваме да коригирате SEO грешки възможно най-скоро, за да избегнете забелязването им от Google.

Така че, когато откриете грешка в SEO, независимо дали е обичайна или не, погрижете се бързо за нея — или в резултат на това ще откриете нови!

ИЗБЯГВАЙТЕ ТЕЗИ SEO ГРЕШКИ С ЧЕСТИ ТЕХНИЧЕСКИ SEO ОДИТИ

Както показват примерите по-горе, SEO грешките могат да се появят от различни източници – и често там, където най-малко ги очаквате.

За да идентифицирате както често срещаните, така и необичайните грешки бързо (и да сведете до минимум ефекта им върху вашето органично представяне), препоръчваме да правите редовен технически SEO одит във вашата SEO стратегия.

Ако тези технически проверки са твърде трудни или вашият екип просто не разполага с време, за да ги изпълни, не ги оставяйте настрана. Наемете опитни специалисти в SEO оптимизацията за онлайн магазини и разработчици като OpenCart Bulgaria, за да  се грижат за вашия сайт вместо вас, предлагаме както месечни планове така и еднократни услуги.

Работейки по десетки онлайн магазини, сме попадали и решавали всякакви уникални ситуации на SEO проблеми от различни платформи и технически конфигурации.

Клиентите, които работят с нас, получават не само анализ и одит на SEO проблемите си, а и решения. Разполагаме с разработчици с опит, които могат да решават техническите SEO проблеми. Освен това от нас ще получите и изпитани маркетингови стратегии за стимулиране на повече органични продажби онлайн.

Научете повече за нашите технически SEO одити или се свържете с нас още днес.